Синдром на позвоночной артерия симптоми, диагностика, лечение

Комплекс от симптоми, причинени от нарушение на кръвообращението на мозъка, вследствие на поражението на едната или на двете основни артерии, по които кръвта постъпва в мозъка, се нарича синдром на позвоночной артерия. «Популярно» към този проблем, се използва думата «болест», но това не е съвсем правилно. Всяка синдром на формално не е болест, а представлява определен набор от симптоми, който може да бъде причинен от различни, но близки помежду си причини.

Тази болест е един от тези, които са станали широко разпространени именно в последните десетилетия. Също така може да се дължи на списъка «молодеющих» проблеми. Ако преди те са страдали в по-голямата част от хората в напреднала и дори на възрастта за пенсиониране, сега синдром позвоночной артерия все по-често се среща при тези, които малко повече от 30 или дори 20 години. В широкия смисъл проблемът се нуждае от решение на ниво превенция, така че, ако за вас не е от значение, но вие сте в групата на риск, трябва да преразгледат своя начин на живот, както и нейните условия.

Какво е синдром на позвоночной артерия?

Този проблем също така понякога се нарича «вертебро-базиллярным синдром». Ако обясня накратко, тя възниква по схемата:

 1. При хората вследствие влиянието на никакви неблагоприятни фактори щипка психоактивни една от артериите, снабдяващи мозъка с кръв, а понякога засегнати само две;
 2. В резултат на нормално подаване на хранителни вещества и кислород става невъзможна;
 3. Започват да се появяват най-различни симптоми, на пръв поглед, не с гръбначния стълб не са свързани – например, потъмняване на очите, виене на свят;
 4. В бъдеще при липса на лечение е възможна исхемичен инсулт, а също и за появата на други болести, тъй като с мозъка и неговото състояние са неразривно свързани абсолютно всички органи.

Често проблеми с кръвоснабдяването на мозъка започват не по изключително «позвоночным» причини. Рискови фактори може да стане като познати на всички атеросклероза, така и, например, вродена гипоплазия позвоночной артерия.

Научно обяснение на синдром на

Ако говорим за това по-разположени, близо до медицински определения, трябва да се помисли как да се организира кръвоснабдяването на мозъка като цяло. Той е обезпечен с кръв, а с нея и хранителни вещества и кислород с помощта на четири големите артерии.

Две от тях – сънливи артерия. От тях до главата отива основната притока на кръв – от 70 до 85 на сто. Ако са повредени, едната или и двете от тях, това води до много сериозни нарушения, много често е резултат от исхемичен инсулт.

Другите Две – странични, дясно и ляво. С тяхна помощ в мозъка идва от 15 до 30 % кръв. Тъй като процент в сравнение с сънливи артериями малък, смята се, че нарушенията в работата им по-малко опасни за организма. Но това не е съвсем така. Ако става притискане на лявата или на дясната артерия, мозъчен инсулт може да не се страхува, но проблемът все още ще е първо с самочувствием, след това може да се прояви болест на зрението, слуха и други, чак до хората с увреждания.

READ  Стволовой инсулт: причини, симптоми, лечение, прогноза възстановяване

Симптоми

Разпознават симптомите на синдрома на позвоночной артерия без диагноза трудно. И не става въпрос за това, че болестта не се проявява. Просто му признаци са сходни с други заболявания, като се започне с доминиращия остеохондроза и завършва с болестта, пациента е изключително трудно се свързват с гръбначния стълб, за което вече споменахме по-горе. Така че, ако установите у себе си един от изброените по-долу симптоми, трябва да се обърнете за диагностика в своята клиниката или на платен преглед.

Най-често при пациенти с този синдром се наблюдават главоболие, което може да се случи под формата на периодични пристъпи, така и да бъде почти постоянни. Епицентърът на болезнени усещания е област на тила, но се разпространява от там те могат по челото и уиски.

Този симптом често се засилва с течение на времето. Постепенно става болезнено накланяне или завъртане на главата, а с течение на времето се появяват подобни усещания по кожата в областта на растежа на косата, които се засилват по време на докосвания. Това може да бъде придружено от парене. Шийни прешлени при завиване на главата, започват да «хрустеть».

Други признаци, срещани малко по-рядко:

 • Повишаване на кръвното налягане;
 • Шум и шум в ушите;
 • Гадене;
 • Болки в сърцето;
 • Умора на организма;
 • Виене на свят, чак до предобморочного състояние;
 • Загуба на съзнание;
 • Болка в областта на шията или чувство на силна напрежение;
 • Нарушения в зрението, понякога просто болки в ушите, също могат да се разболеят очите – и в двата случая често от една страна тръпката е по-силна, отколкото с друг.

В дългосрочен план на фона на този синдром може да се развие вегето-съдова дистония, повишено внутричерепное налягане (хипертония), изтръпване на крайниците, обикновено на пръстите на ръцете. Също така се проявяват различните психични отклонения – раздразнителност, гняв без причина, страх, промени в настроението. Такива симптоми се появят не веднага. Но, като се има предвид страстта на нашите съграждани към самолечению без диагноза, така и просто за това да отлагаме обръщането към лекар, когато всички болки, често те се обръщат вече с тези признаци.

Причини, които може да предизвика синдром на позвоночной артерия. Група на риска

Логичен въпрос, възникнал всеки, който се сблъска с този проблем или вероятност за появата му – от това, което може да възникнат? Отговори тук са няколко, тъй като при различните хора може да има различни причини, всяка от които води до един резултат – нарушаване на притока на кръв към вашия централен мозъка, а с него идва и липсата на подаването на хранителни вещества и кислород.

 1. Понякога се нарича синдром на асимметрией на притока на кръв по позвоночным пътни артерии. Тази патология е вродена, когато развитието на двете артерии е неравномерно. Тази асиметрия не се лекува от съвременната медицина, но с нея могат да изживееш живота си, не е усещане за дискомфорт. Но понякога тя преминава в други състояния, включително синдром на позвоночной артерия.
 2. Причината може да е така наречената «нестабилност на шийните прешлени», което води до постепенното ослабеванию и фрактури на гръбначните дискове. Тя също често води до други недугам. Развива — както постепенно, така и след някаква травма, например, получена при катастрофа. Дългосрочното развитие се дължи на заседналия начин на живот, който почти не се разрежда със спорт или просто физическа активност. Казано по-просто, ако сте – офис служител и на всички активни движения – това е пътят към дома и работата, с течение на времето, нестабилността на прешлените се прояви.
 3. Има връзка экстравазальной компресия позвоночной артерии с последващо нарушено движение на притока на кръв в мозъка. Нейните причини, от своя страна, има травма и на херния. Освен другите проблеми, степента може да доведе до синдром на позвоночной артерия.
 4. Понякога е причина за проблема става на раждане травма – например, когато детето «съдържащите се счупило. Тя е толкова, колкото и вродена, може в продължение на десетилетия не да се усеща, а след това да се прояви.
 5. Понякога към този недугу причинява болки в кръста.
 6. Началото на развитие на синдрома може да бъде такава патология, като извитость гръбначни артерии. Тя е опасна сама по себе си, а в някои случай води до инсулти, така че хората с тази диагноза, автоматично попада в групата на риска, и те трябва внимателно да следи за здравето си, да води достатъчно активен начин на живот. Сред възрастното население на тази патология се среща приблизително всеки десети човек. При това може да бъде не само вродена – понякога възниква в резултат на хипертония. Ако ви поставят диагноза койлинг, кинкинг или удължаване на артерия – знайте, че това му разновидности.
READ  Киста на мозъка: арахноидальная, шишковидная, ретроцеребеллярная, видове, симптоми, лечение, детето и възрастни

В групата на риска от автоматично попадат тези, които разполагат с една от горните заболявания, раждане травма, свързана с гръбначния стълб. Там също са жертви на катастрофи с увреждания в позвоночной областта и хората, работещи в заседнал работа. Ако сте открили себе си в този списък, сприятелете се със спорт – често срещано, като ежедневно зареждане – и подложени на преглед веднъж на няколко години, както и при проява на някакви симптоми.

Как да синдром позвоночной артерия?

При първичния преглед, лекарят назначава, по какъв начин да разкрие наличието или липсата на този синдром. Внимание се отделя на по външния им вид, като напрежение в мускулите в областта на тила, на възпаление на кожата на главата и шийните прешлени при натиск.

Днес диагнозата на синдрома на позвоночной артерия може да бъде извършена в клиника с помощта на УЗДГ – ултразвукова доплерова ехография. С помощта на обследуют артериите и кръвоносните съдове на главния мозък, разкриват състоянието им, включително и за всякакви нарушения. Също така и за поставяне на диагнозата може да се използва радиография.

Ако в процеса на проучване разкри влошаването на пациента изпрати на ядрено-магнитен резонанс на главния мозък. Според резултатите от възможна незабавна хоспитализация.

В медицината има случаи, при неправилна диагностика води до неправилно лечение. Това е особено вярно за този синдром, тъй като има много други подобни заболявания. Ако ви поставят една или друга диагноза, но предписани лекарства и процедури, които не дават резултат, струва си да подложи на повторно разглеждане на друго място.

Как за лечение на синдром на позвоночной артерия?

След точно поставяне на диагнозата е задача на лекаря – определяне на причините, на която се е появил на притискане. След това се назначава лечение на синдром на позвоночной артерия. Тя се провежда строго под наблюдението на лекар, дори и ако то се провежда в домашни условия. Самолечение в този случай едва ли ще е разумна стъпка, тъй като билкови лекарства и лосиони, тук няма да помогне.

READ  Оградата и съхранение на кръв от пъпна връв: как се случва, за разходите, правила за съхранение на стволови клетки

Лечението се извършва цялостно. В него се предлагат начини, изброени по-долу, също е по преценка на лекар, че нещо от това може да се изключи, а нещо добавено.

 • Съдова терапия – провежда курс.
 • ЛФК – лечебна физкултура.
 • Предписваните лекарства, които подобряват притока на кръв.
 • Стабилизиращи медикаменти – помагат да се отървете от обмороков, головокружений, гадене и други проблеми, свързани с нарушения на вестибуларния апарат.
 • Понякога предписани акупунктура.
 • Професионален медицински масаж.
 • Рефлексология.
 • Хиропрактика терапия.
 • Аутогравитационная терапия.

Се практикува и много други немедикаментозных методи. Въпреки това на случаен принцип предписват им не може да бъде – ако сте прочели списък, изберете, «това, което ни хареса», и започна да се прилага, резултата може изобщо да не бъде. Лечение се назначава от д-р индивидуално, в зависимост от стадия на заболяването и неговите причини. Друго нещо е, че ако не ви е регистрирано, например, гирудотерапию или акупунктура, както вие смятате, че това са много важни аспекти, могат отделно да мине и на такива курсове на лечение.

Ако имате някаква вродена патология като асиметрия на гръбначните артерии, бъдете готови за това, което вылечат само от синдрома на позвоночной артерия, а първоначалната проблемът ще остане. Въпреки това, както в повечето случаи, така че си струва да сменяте начина си на живот. Това е вярно за всяка болест – колкото и да са силни, медицински специалисти, ако сами не успеете да се премахне причината, болестта може да се върне. А това означава, че след лечението всичко е във вашите ръце.

Видео: специалист за синдрома на позвоночной артерия

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00647 sec