Вертебро-базилярная недостатъчност: какво е това, причини, симптоми, лечение, народни средства за защита, код по мкб 10

Синдром на вертебро-базилярной недостатъчност

Такива симптоми като сдавливающая болки в тилната част на главата, виене на свят и отпадналост в шийните част на гръбнака може да причини неправилна работа на вертебро-базилярной система (ВБС). Тя представлява мрежа от гръбначните артерии, вземам старт в гръдната кухина и сливането на костния канал, като по този начин, образувайки един буркан и заселване в базилярной бразда варолиева мост. При слаба кръвообращението, се случва влошаване на работата на мозъка – вертебро-базилярная недостатъчност (ВБН).

По международната класификация на болестите (мкб 10), ВБН се нарича синдром на неправилна работа ВБС. Следствие на това заболяване може да стане и разстройство на работа в централната нервна система.

Причини

Причините за проява на синдрома на вертебро-базилярнаой недостатъчност може да бъде много, най-често срещани са:

 • Вродена предразположеност;
 • Травма на шийния отдел на гръбначния стълб;
 • Възпаление на кръвоносните съдове;
 • Поражението на дискове и хрущялите на гръбначния стълб;
 • Наличието на защитни белтъци в кръвта срещу съставни компоненти на мембраните на клетките, което допринася за образуването на кръвни съсиреци в големи съдове, поради което кръвта не може нормално да се движат;
 • Увреждане на стените на артериите, в следствие на което кръвта може да отидете в кърпа, а не да се вливат обратно към мястото;
 • Болки в кръста при човека;
 • Херния. Появата й може да допринесе за компресия на отдел вертебро-базилярной система;
 • Остро нарушение на мозъчното кръвообращение с увреждане на тъканите на мозъка, нарушение на функциите си поради затруднения или прекратяване на постъпване на кръв към един или друг район.

Симптоми

Вертебро-базилярная недостатъчност се разделя на хронични и временни знаци. Продължителност на хронични е от седмица и повече, временни-бързо протичат и много рядко повече.

Симптомите на вертебро-базилярной недостатъчност:

 • пулсиращи главоболия тилната част на главата;
 • неочаквани виене на свят, с продължителност максимум няколко часа;
 • загуба на съзнание;
 • висока температура;
 • неразположение;
 • загуба на интерес към околната среда;
 • слабост, отпадналост, хронична умора, често променящо се настроение, нервност;
 • нарушения на паметта, речта;
 • рязко влошаване на слуха или шум в ушите различен тембър;
 • продължителна или кратка загуба на зрението;
 • тъмни петна или мушица пред очите;
 • загуба на части пространство обхванати от поглед.
READ  Спастична колит на червата: симптоми, лечение, код по мкб 10

Диагностика

Въпреки, че симптомите на вертебро-базилярной недостатъчност са силно изразени, посочи вертебро-базилярную недостатъчност доста трудно, тъй като им може да се дължи на много други болести. Освен това, развитието на синдрома на всеки човек поотделно.

В ранните етапи На определяне става с помощта на ултразвукови лъчи. Специалисти оценяват движението на кръвта по съдовете.

Рентгенови лъчи помага за идентифициране на проблеми с гръбначния стълб или артериями.

За определяне на състоянието на кръвоносните съдове на главния мозък използват компютърна томография. Благодарение на този метод, ще получат точна картина на състава на кръвоносните съдове и оценка на характера на притока на кръв. След това се провежда проучване на данните, получени с използване на специални инструкции за реконструкция на изображения.

Метода на магнитно-резонансната томография е необходим, за да разкрие структурни увреждане на гръбначния мозък и гръбначния стълб, ставния хрущял, междупрешленните херния. Но за пълно разглеждане на съдове ВБС магнитен резонанс и компютърна томография често не е достатъчно.

Не малко важен е и кръвен тест, който ще покаже отклонение, типичен за сахарному диабет, количеството на холестерола в кръвта, възпаления и някои други болезнени отклонения.

Лечение на

Както бе споменато по-горе, при всеки пациент болестта придобива особен характер на развитието и протичането, така и лечение на вертебро-базилярной недостатъчност се провежда субективно.

Споделят традиционни и нетрадиционни. В първия случай, за лечение се използват различни лекарства. Във втория, витамини, билкови чайове.

Медикаментозно лечение:

 • Въздействие върху кръвоносните съдове. Разширяване позволява да се намали риска от прояви на сърдечно-съдови усложнения. При тази доза наркотици, като постепенно се увеличават.
 • Въздействие върху кръвта. Разжижение допринася за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци в съдовете.
 • Въздействие върху мозъка. Подобряване на функционалността на участъци на мозъка ни позволяват средствата, които регулират метаболитните процеси, протичащи в организма.
 • Въздействие върху кръвното налягане. Предписват лекарства, за да го намалите.
READ  Облепиховые свещи от хемороиди: инструкция за употреба, цена

Освен лекарства, на пациентите се предписват обезболяващи средства, хипнотици, антидепресанти.

Програма за лечение на вертебро-базилярной недостатъчност е интегрирана. Гимнастика и терапия ще бъде чудесно допълнение към врачеванию.

Масаж и гимнастика

С помощта на масажа се разширяват кръвоносните съдове, като резултат на това се подобрява кръвообращението. Леки упражнения при вертебро-базилярной недостатъчност и лечебна гимнастика за кръвоносните съдове, без резки движения помагат за облекчаване на неволеви съкращения на мускулите, правилната стойка и укрепване на мускулите на гръбначния стълб. При назначаването им се ръководят видове симптоми, които се проявяват на пациента.

Акупунктура

Акупунктурата се използва за премахване на болката и за активиране на различни нервни центрове на главния мозък. Освен това, лечението се извършва с помощта на перкутанна электронейростимуляции, ультрафонофореза, магнитотерапии.

Пиявица

Прилагане на медицински пиявици действа благоприятно на кръвоносните съдове, което обуславливается фактори:

 1. дозираното кровоизвлечение;
 2. действие на активните вещества, намиращи се в слюнката пиявица;
 3. ответни реакции на организма към ухапване, и след загуба на кръв.

Доста рядко прибягват до техники хирургия, насочени към подобряване на потока на кръвта в съдовете.

Тук се включват:

 1. премахване на холестериновой плаки от аортата;
 2. нейрохирургическая операция, насочена към прекратяване на изцеждане на нервно на гръбначния стълб грыжей;
 3. въвеждането на специален скелет, с цилиндрична форма, с метална или пластмасова.

Народни методи

Лечение на вертебро-базилярной недостатъчност на народни средства за защита за кръвоносните съдове, в повечето случаи е насочено към намаляване на кръвосъсирването:

 • Прием на витамин C. Достатъчно количество от този витамин в кръвта намалява нейното съсирване, а също така, появата на кръвни съсиреци.
 • Чесън. Така, допринася за разжижению. Раздавленную глава трябва да се постави за известно време в хладилника. След което прецедете и добавете малко лимонов сок и мед. На ден приемайте по една чаена лъжичка часа.
 • Настойка от семена от кестен. Половин килограм зърна трябва да се смила и се налива чиста вода. Оставя в продължение на седем дни, след това прецедете. На ден се пие един път преди хранене супена лъжица.
 • Тинктура от билки жълт кантарион, лайка, бессмертника, бял равнец допринася за разширяване на кръвоносните съдове. Една лъжица от тази смес се пълнят с вода и да се влива в продължение на пода часа. Нататък се прецежда. Вземете получения напитка трябва да е всеки ден, сутрин и вечер, в продължение на един месец.
 • Тинктура от мелисы, царевични близалца и лимонов сок облекчава голям брой симптоми ВБН. Такъв набор от залейте с литър гореща вода и се оставя да престои 1 чаена се Прецежда. Да се пие е необходимо в рамките на дни на всеки тридесет минути. Такъв курс трае една седмица. Повторете го нуждаят от три пъти, и повече.
READ  Анализ на кръвта на албумин: какво е това, норма, обновен, причини

По този начин, за възникването на нарушения в работата на ветребо-базилярной система има много причини, а симптомите са сходни с други заболявания, поради което е трудно да се диагностицира.

В зависимост от прояви на болестта, специалист се назначава индивидуално лечение. Да се отдадете на самолечение опасно, това може да влоши положението още по-лошо, да доведе до смърт.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00143 sec