Изберете паста за зъби без флуор, позовавайки се на коментари и оценки

Паста за зъби, в състава на която влиза флуор и негови компоненти — често срещаните и доста рекламирания продукт.

Смята се, че фторсодержащие паста полезни и жизнено необходими за човешкото тяло. Така ли е в действителност?

Ролята на флуор в организма на човека

Флуорид е вещество, което нестабилна и летливо, в чист вид почти не се среща само в съединения с други елементи (Кафе и NaF), които влизат в състава на почвата и, като следствие, може да ги откриете в състава на подземните води.

Животински свят получава доза флуор от почвата, водата. Същите източници на този компонент и при хората.

Ползата е сигурно…

Флуорът е необходим за човешкия организъм, особено важно в детската (над 5 годишна възраст) и юношеска възраст в период на активна промяна и растеж на зъбите. Феята

емайл се формира и укрепва растежа на зъбите. При възрастни хора недостатък на флуорид се изразява в чупливост на костите и под формата на кариес.

Флуорът има свойството да задържат в тъканите на калций, който е в основата на костните тъкани, на скелета, допринася за изграждане на по-здрав емайл, образуват защитен слой върху нея.

Освен това, йони, съединение действат негативно на патогенни микроорганизми в устната кухина, провокира образуването и развитието на кариес.

…но не всичко е толкова еднозначно

Нуждата на организма по фторе е пренебрежимо малък. Тъй като с храната се получат необходимите дози флуор е невъзможно, да му доставят най-удобния и достъпен начин – чрез пасти за зъби.

При това трябва да се помисли за фактор физическо присъствие фтористых съединения в околната среда. При съдържанието му в местната вода в количество, надвишава 1,2 mg/l.

Съединения флуор изхвърлят от организма много бавно, по-голямата част установява в тъканите на костите, се натрупват в зъбите и щитовидната жлеза, която е под

тяхно влияние става цементовидной, което затруднява изработването на някои хормони.

Някои съединения, попадащи в организма в излишък, действат негативно върху органите на дихателната система, на нервната система.

Особено опасни флуориди за хора, страдащи от диабет, и които имат заболявания на пикочо-половата система.

Достатъчно, за да «задоволи» организма си доза 5 – 10 грама (в зависимост от теглото на човек), за да изложи себе си смъртна опасност.

В области, където фтористые връзки присъстват в питейната вода, използването на паста за зъби със съдържание на флуор, е строго забранено.

READ  Какво е препоръчително да правим след екстракцията на мъдростта

Освен това, трябва да се прилагат мерки на държавно ниво за неутрализиране на флуор, тъй като жителите на региона, които консумира такава вода, се разболяват флюорозом. Заболяването представлява интоксикация на организма, придобита в детска възраст и постоянно дръжте условията на местната среда.

Външни прояви, изразени с първо в жълто, след това черни петна по зъбите, водещи до тяхното унищожаване.

Незабележими, но с течение на времето, задължителни другари на хронична интоксикация – намалена памет на човек, нивото на интелигентност, отслабва имунната система, остеопороза с напредването на възрастта, артрит. При мъжете се наблюдава понижаване на нивото на производството на тестостерон, може би безплодие и образуването на тумори.

Става дума, разбира се, за постъпване на порции флуор, няколко пъти над допустимите норми.

Чрез намиране, че компонентите на флуор, като мярка за превенция и борба със зъбния кариес не дават достатъчно положителен ефект, а понякога дори и вредни, започнаха да търсят алтернативни решения.

В какво се състои алтернативата?

За да се предотврати натрупването на фтористых съединения в организма, трябва да се вземат елементарни мерки за предотвратяване на:

 • избира средства, за почистване на устната кухина с минимално съдържание на токсини;
 • редовно се включват в диетата на храни, съдържащи калций – мляко, извара, сирене;

В света се произвежда доста заглавия пасти за зъби, състоящи се от алтернативни доставки, бактерицидни компоненти: калций, прополис, сода за хляб, на масло от чаено дърво, смирна, силиций.

Всички те в по-голяма или по-малка степен допринасят за укрепване на зъбния емайл, потискат развитието на болестотворните бактерии, образуването на плака след хранене, зъбен камък.

Правим избор на добре информирани

Преди да се постави кутия с голямо тюбиком в количката, трябва внимателно да проучи състава, или запомняне на алтернативни компоненти, които се съдържат в едно или друго средство.

Предлагаме ви списък на най-добрите пасти за зъби без флуор според нашите експерти на:

 1. Sunshine Brite. Състав активен: сорбитол от естествен произход, силициев диоксид, съединение натрий, съединения на калций, екстракти от билки: стевия, астрагалуса, исландски мъх, зелен чай, черен бъз, алое, смола от смирна. Съдържа съставки от растителен и минерален произход. Не съдържа синтетични оцветители, абразивни груби съединения, изкуствени ароматизатори. Противопоказания за употреба да не е.

 2. Президентът на уник. Състав активен: съединения на калций, папаин. Заема едно от първите места по популярност, благодарение на оптимално подбрани състав. Няколко компоненти съединения на калций достатъчно лесно се абсорбира от организма, оказват бактерицидно, почистване на действие. Папаин разрушителните действия на продукти на активността на бактериите, предотвратява образуването на мека плака по зъбите. Препоръчва се прилагането на лечебно — профилактично, хората с висока чувствителност на лигавицата на устата.
 3. Сплат биокальций. Състав активен: ктивные съединения на калций (хидроксиапатит, лактат), папаин, полидон. Калцият, в комбинация с полидоном и папаином неутрализират бактериални натрупване, оказват лечебно и профилактично действие, бактерицидно. Хидроксиапатит укрепва емайла и възстановява.
 4. Сплат максимум. Състав активен: ультрадисперсный хидроксиапатит, папаин, полидон, цинков цитрат, екстракт от билки, ензими.
  Активни съставки, лесно се абсорбира от проникне в състава на емайла, действат укрепващ начин. Полидон с папаином работят с меки натрупвания върху зъбите, се изравни пигментация. Връзка цинк-действа освежаващо в продължение на няколко часа.
 5. ROCS за възрастни. Състав активен: калциев глицерофосфат, ксилитол, бромелаин. Калцият укрепва зъбния емайл, подобрява състоянието на зъбите. Ксилитол се прилага като профилактика на зъбния кариес, действа потискащо на зловреден флора кариесообразующих бактерии. Бромелаин предотвратява образуването на мека плака.

 6. АСЕПТА Sensitive. Състав активен: калиевият цитрат, хидроксиапатит, папаин. Компоненти на състава са разрушителни за образувани бактериални отлагания, помага за възстановяване на естествената пигментация, нормализира състоянието на емайла, укрепват го, изправи развитието на кариес.
 7. Нов перли с калций. Състав активен: калциев цитрат. Се отнася до бюджетните. В състава има само един активен компонент, който действа профилактично. Паста има гигиеническую фокус, придава свежест за дълго време, отстранява плаката.
READ  Бум на венеца около зъба: възможни причини и лечение в домашни условия

Най-добрите детски средства, без флуор

Препоръчва се прилагането на средства за хигиена на устата, без флуорид и за деца:

 1. PRESIDENT Baby за деца. Активен състав: калциев глицерофосфат, ксилитол. Безвреден, с появата на зъбите. Укрепва емайла. Ксилитол премахва зъбната плака. Предпазва от появата на кариес. Състав на сигурно, ако се случи проглатывание.
 2. Weleda. Активен състав: альгинат, екстракт от растения, масло от копър, мента, эскулин. Прилага се за грижа за млечни зъби. Премахва бактериални отлагания. Оказва противовъзпалителен ефект. Не съдържа флуор и калций, затова се препоръчва да се използва в интервала между кальциесодержащими пастами. Безопасно.
 3. ЗНАК Јипіјог от 0 до 4 години. Активни съставки: калций, ксилитол, ензими, екстракт от женско биле, алое.

Изберете паста за зъби за деца е необходимо особено внимателно изучаване на състава. До 5 години трябва да се изключат съдържание в състава на флуор. Калцият е необходим за укрепване на емайла, да се предотврати възникването на кариес.

Популярността на пасти за зъби без съдържание на флуор се дължи на благоприятно действие съединения на активен калций в състояние на емайла и микрофлора на устната кухина. Два основни фактора, които определят предпочитанията на потребителя: за полезността на продукта и цената.

ТОП 10 на пасти за деца без флуор:

 • Председател;
 • Президентът на бебето;
 • Сплат биокальций;
 • Сплат максимум;
 • Сплат junior детски;
 • ROCS;
 • АСЕПТА sensitive;
 • Нов перли;
 • Денталюкс детска;
 • Weleda детска.

От практически опит в прилагането

Мнение на потребителите за пастите за зъби, които не съдържат флуорид.

Паста за зъби «Президент» купих по съвет на вашия стоматолог, след като за пореден път дойде с място на зъба. Зъб пролечили. Паста купи и използвам вече 3 години. Периодично си купя още Перли без флуор. Петна няма. Усещане за чистота с свежест за дълго време остава.

READ  Сива плака по зъбите: причини за възникване, лечение и профилактика

Марина, 25 години

Харесва ми АСЕПТА Sensitive. Купи на жена си, тя има проблеми със зъбите. Петна се отстраняват лесно, трайно. Кървенето понякога е при почистване. Мина. Някак незабелязано. Не повече. Добра паста.

Константин, 45 години

За бебето купи «Веледу». Защото най-много с детството проблеми със зъбите са. Те Постоянно са болни, а дупките са се образували. Посоветовались с лекар, може да се изключи флуор в състава. Зъбите, като мишка: нито петна, нито дупки. Бели и блестящи. «Weleda» — буквално с памперси.

Наталия, на 34 години. Мама Кейти 5 години

Преди да реши проблема на здравето, все пак не пречи да се консултирате с квалифициран стоматолог. Може би, съществуващите проблеми на устната кухина се дължат не само съдържание на флуор или други съставки в пастите за зъби. Начин на живот, на околната среда, психологически климат – това също оказва влияние върху цялостното състояние на човешкия организъм.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00110 sec