АКТХ (адренокортикотропный хормон, кортикотропин) в кръвта

Кортикотропин — хормон е пептид, на природата, който е производство на предния дял на хипофизата. Този тропный хормон има и други имена, по-често, например — адренокортикотропный хормон, адренокортикотропин, но най-често той се обозначава съкращението – АКТХ (ACTH). Почти всички заглавия на този биологично активни вещества са някои корени, взети от латински език: adrenalis – надпочечный, cortex — кора, tropos – посока. За информация: тропный хормон, тропин – хормон, за да изпълнява своите физиологични функции чрез стимулация на продукцията и отделянето на хормони, жлези с вътрешна секреция, или чрез специфично (тропное) влиянието на специфични тъкани и органи. По този начин, действие адренокортикотропина насочена към надбъбречните жлези.

Надбъбречните жлези представляват двойка ендокринни жлези с малки размери, за да се установят над бъбреците (в което се посочва името), които продуцируют (под влияние на АКТХ) на биологично активни вещества (хормони), които регулират процесите на обмен (минерали, електролити), ниво на кръвното налягане, образуване на полови белези и функции.

Подобно на много хормони, АКТХ може да се дължи на «младите» биологично активни вещества. През 20-те години на миналия век, изследователите само забелязали, че хипофизата по някакъв начин се отразява на функцията на надбъбречната жлеза, а именно: стимулира производството на хормоните им кора. Но само в началото на 50-те години (1952 г) учените от различни страни, е окончателно установена връзка на хипофизната жлеза, хипоталамуса и надбъбречните жлези. Тогава беше окончателно доказано, че секрецията на кортикотропина (хормон на предния дял на хипофизата) е под контрола на задната част на хипоталамуса, който произвежда рилизинг-фактори и регулира функцията на хипофизата (либерины активират образуването на АКТХ, а статини, напротив, възпрепятстват неговите продукти).

Разглеждането на всички тези сложни взаимодействия даде основание да ги комбинирате в една хипоталамо-гипофизарную-надпочечниковую система, които са от компетентността на централната нервна система (ЦНС), което е основа за развитие на новата наука – нейроэндокринологии.

АКТХ и неговата норма

Норма на АКТХ в кръвта е от 10,0 до 70,0 ng/l (данни справочна литература).

Въпреки това, както и в случай на други лабораторни показатели, референсни стойности различни лаборатории не винаги съвпадат, и норма може да варира:

 • От 6 до 58 пг/мл;
 • От 9 до 52 пг/мл;
 • По-малко от 46 на пг/мл;
 • В алтернативни единици — от 2 до 11 пмоль/л;
 • Има и други границите на стойности.

При това трябва да се отбележи, че процентът на жените и мъжете, както и при деца, по принцип, е един и същ. Но все още извън нормалните стойности на няколко зависи от пол, в смисъл, че в отделни периоди от живота при жените нивата на хормона могат да се отклоняват без никаква патология. За някои този начин на нивата на АКТХ в кръвта влияят месечни и бременност и въпреки, че данните физиологични състояния се променят количеството леко, срокове за издаване на анализ на кръвта при жените, с оглед на тези обстоятелства, се определя от ендокринолог. Обикновено при липса на бременността тест правят на 6-7 ден на цикъла, когато е необходимо изследвания адренокортикотропина в кръвта на бременни условия и време на провеждане на теста също се определя от лекар, той също се занимава с разшифроване.

READ  Тромбофилия бременността, когато: последици, симптоми, лечение, диагностика, лекарства, какво е това

Влиянието на АКТХ в синтеза на хормоните на надбъбречните жлези

Адренокортикотропный хормон, за продуктите, който отговаря на предния дял на хипофизната жлеза представлява пептид, състоящ се от 39 аминокислотных остатъци.

Изработване на дадени биологически активни вещества се контролира от освобождаващ фактор от хипоталамуса (кортикотропин-освобождаващия хормон), а образован след това АКТХ поема ролята на контрольор над продуктите на кората на надбъбречните жлези глюкокортикоиди, включително, на стрес хормона – кортизол (кортизола, от своя страна, също оказва влияние върху секрецията на АКТХ – по механизма на обратната връзка).

Трябва да се отбележи, че оказвайки превантивна въздействие върху производството на глюкокортикоиди, АКТХ между другото засяга и други биологично активни вещества, стимулирайки секрецията на минералокортикоидов и на половите хормони и повишаване на съдържанието им в кръвта.

Въпреки това въздействие адренокортикотропного хормон не може да остане без реакция от страна на кората на надбъбречната жлеза, защото нейните (кора) хормони (механизъм за обратна връзка), на свой ред, контролира отделянето на АКТХ в кръвта. Адренокортикотропин допринася за натрупването на холестерол и витамини (С и В5), а също така, чрез стимулиране на синтеза на аминокиселини и протеини, създава условия за растеж и, съответно, увеличаване на размера на тези на жлезите с вътрешна секреция. Функционална хиперактивност, причинени от излишно стимулиращо влияние адренокортикотропина и увеличаването на мозъчната кора слой, което води до повишаване на съдържанието на надбъбречните хормони в кръвта. — Голям е размерът на повече хормони.

Междувременно, увеличаване на количеството кортикоидов в кръвта, експанзионистична ролята на хормон на предния дял на хипофизата при определени обстоятелства (тежко нараняване, оперативна намеса, силен стрес), може да се окаже причина за образуване на доброкачествен тумор – кортикальной на дпх.

Анализ, определящ нивото на АКТХ

Проучване адренокортикотропного хормон се извършва, главно, ако надбъбречните жлези са заподозрени в неадекватна работа, например, при диференциална диагноза на различни състояния, които вероятно са свързани с нарушение на функционалните способности на данни на жлезите с вътрешна секреция:

 1. Дефиниране на първичен или вторичен характер на недостатъчност на надбъбречните жлези;
 2. Болест и синдром на Иценко-Кушинг;
 3. Симптоматична (вторична) хипертония – хипертония, причинени от нарушения на закона, които оказват влияние върху нивото на кръвното налягане;
 4. Лечение глюкокортикоидами в продължение на дълъг период от време;
 5. Слабост, бърза умора, синдром на хроничната умора;
 6. Други заболявания, изискващи диференциална диагноза.

Освен това, кръвен тест, изучаване на поведението на надбъбречните жлези, се извършва при други патологични състояния:

 • Синдрома на Нелсън (болест, която тече в хронична форма и придружени от надбъбречната недостатъчност поради тумор на хипофизата);
 • Болестта На Адисон;
 • Адренолейкодистрофии (генетично причинени патология, за която е характерно натрупването на мастни киселини и постепенно поражението на надбъбречните жлези);
 • Эктопических тумори.
READ  Хеморагичен васкулит: причини, симптоми, лечение

Анализ на кръвта на АКТХ, по принцип не се различава от други тестове от този вид. Пациентът идва в лабораторията в ранната сутрин на гладно, ако е лекар-ендокринолог не е дал други указания. Спорт, сутрин тичам за здраве, на различни физически натоварвания в навечерието на вземане на проби са изключени.

При жените проби серуми за изследване се прави на 6-7 ден от менструалния цикъл, тъй като други указания от страна на лекуващия лекар не се съобщава. В други случаи (диагностика на болестта на Кушинг) лекар открие полезно изследване на показатели, избрани и през нощта (допълнителни проби).

Анализ на кръвта за определяне на АКТХ в кръвта, се извършва с помощта на иммуноферментного метод (ELISA). Понякога пациентите казват, че теста ще е готов в рамките на някакво време (1-2 седмици и дори повече). В това няма нищо страшно, серум понася добре на замразяване, затова тя може да се съхранява, докато не се събере нужното количество проби за провеждане на иммуноферментного анализ, в който се използва 96-луночный микропланшет.

Декодиране на анализ

При разчитането на резултатите от анализ на патология може да се предположи, при повишаване на съдържанието на АКТХ 1,5 и повече пъти. Задължително се отчитат и други фактори, преди всичко: време за вземане на проби серум, тъй като за адренокортикотропина, подобно на много хормони на надбъбречните жлези (например, кортизолу, между другото, отделянето на който стимулира адренокортикотропный хормон) са характерни денонощни колебания:

 • Най-висока стойност на съдържанието на кортикотропина в кръвта се празнува в сутрешните часове (от 6 до 8 часа);
 • Вечерно време (в интервал от 21 – 22 часа) концентрация на АКТХ, напротив, е минимална.

За получаване на адекватна сравнителна оценка на динамиката (при разчитането на анализа), трябва да се придържаме към едни и същи периоди от време за вземане на проби кръв.

Не остават без вниманието на хипоталамо-гипофизарно-надбъбречната система и други фактори, които могат да повлияят върху секрецията на кортикотропина:

 1. Смяна на часови и климатични пояса, след което в норма цифра ще дойдат от 1 до 1,5 седмици;
 2. Всеки стрес, на който да бъдат изложени на организма (има се предвид не само емоционален, но и физически страдания);
 3. Възпалителен процес, инфекциозни и друг характер (от освобождаването на цитокини активира вышеназванную система).

В подобни случаи софтуер множество реакции, подвеждащи ред в организма (адаптация), ще поеме крайният продукт на хипоталамо-хипофизната система – хормона на стреса (кортизол). Увеличаването на съдържанието на кортизол в кръвта «ще се успокои» кортикотропин-освобождаващ хормон и адренокортикотропин, т.е. затормозит ги производството.

Промяна на стойности АКТХ в кръвта

Физиологично адренокортикотропный хормон леко повишен в кръвта на жените по време на бременност, обаче в повечето случаи увеличаването на съдържанието на АКТХ показва патологични промени в организма. По този начин, повишено ниво на кортикотропина дават следните заболявания:

 • Вродена недостатъчност надпочечных жлези;
 • Болест на Иценко-Кушинг (гипофизарная гиперпродукция адренокортикотропина);
 • Хипоталамо-гипофизарный синдром на Иценко-Кушинг с характерен за него малко отклонение от нормите на показателя (АКТХ) и едновременно увеличаване на съдържанието на кортизол в плазмата на кръвта;
 • Синдром на Кушинг, наложени от изработката на хормона на други тумори) (эктопическая продукти, за които е характерно, например, за паранеопластического синдром или за бронхогенного рак на белия дроб);
 • Болест на Адисон (първична надбъбречна недостатъчност) с обичайните си повишен синтез и отделяне на адренокортикотропина в кръвта;
 • Лечението на синдрома на Нелсън, синдром на Кушинг и други ендокринни заболявания хирургично (адреналэктомия двустранен – отстраняване на надбъбречната жлеза и от двете страни);
 • Формирането на вторични полови белези преди време, свързано с влиянието на андрогени – мъжки полови хормони (надпочечный вирилизм);
 • Эктопический кортико-рилизинг хормон-синдром (КРГ-синдром);
 • Състояния след тежки травми и оперативни интервенции;
 • Влиянието на отделните фармацевтични средства: интравенозно и внутримышечное въвеждането на разтвори на самия хормон, заявление с диагностична цел (оценка на функционалните способности надпочечных жлези) метопиралона (Су-4885);
 • Постинсулиновая хипогликемия (ниски нива на глюкоза в кръвта, причинено от въвеждането на инсулин).
READ  Камерна Дисфункция на сърцето: диастолическая, систолическая, причини, симптоми и лечение

Междувременно, при изследване на кръвта на някои пациенти могат да се открият и по-ниско ниво на адренокортикотропного хормон. Подобно се случва, ако има място:

 1. Начална недостатъчност производство на АКТХ предния дял на хипофизната жлеза, която е свързана със значително нарушение на функцията на гърдата (загуба на функционални способности представлява около 90%);
 2. Вторична недостатъчност на продукта адренокортикотропина предния дял на хипофизата, причинени от нарушения в хипоталамуса;
 3. Вторично потискане на функционалните възможности на хипофизата (в предния дял), по причина на висока продукти глюкокортикоиди тумори, секретирующими кортизол (карцинома на кората на надбъбречната жлеза, кортикальная аденом);
 4. Потискане на отделянето кортикотропина тумор във връзка с прилагането на криптогептадина;
 5. Използването на интравенозни разтвори глюкокортикоидных хормони.

В медицинската практика с цел да предоставим различни, състоянието и причините на тяхното развитие използват функционални проби. Например, въвеждането на големи дози дексаметазона инхибира отделянето на адренокортикотропина и на хормона на стреса — кортизол при болестта на Къшинг, но това не се празнува в случай на аденом и рак на надпочечной жлеза, а също и кортикотропин-продуцирующей тумори друга локализация (эктопическая продукти).

Видео: за ендокринология, АКТХ и други хормоните

Видео: лекция за гормонопродуцирующей тумори, като причините за растежа на АКТХ

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00145 sec