Ангиоспазм, вазоспазм съдове: мозъка и други органи

Ангиоспазм – явление широко известно. Не е там, между нас хората, нито веднъж не слышавшего за спазме съдове, както и много опит това явление в себе си редовно. В последните години броят на пациентите с крампи съдове непрекъснато се увеличава, все повече млади хора страдат от това опасно и неприятно състояние.

Ангиоспазм (вазоспазм) – това е стесняване на кръвоносните съдове, под влияние на различни фактори. Игнорирай го, не може, дори и ако са на обичайните начини за справяне с него е все още в сила, и приемането на хапчета води до подобряване на. Заслужава да се помни, че всеки път, когато на фона на стесняване на кръвоносните съдове тъканите изпитват недостиг на кислород, в тях постепенно се развиват необратими промени. Особено опасно спазъм с тромбозом, защото това е пътят към инсулт или инфаркт, които са водещи по брой на смъртни случаи по целия свят.

Причините вазоспазма разнообразни, да им може само специалист, посещение на когото не трябва да се отложи. Не трябва да се включат и самолечение, може да бъде опасно развитие на усложнения.

Причини спазъм на кръвоносните съдове

Сред основните рискови фактори вазоспазма обозначават:

 • За пушене;
 • Пристрастяването към алкохола;
 • Употребата на големи количества силно кафе или чай;
 • Грешка в диетата;
 • Не-рационален режим на деня с недосыпанием, гиподинамией, редките разходки на чист въздух;
 • Физически и интелектуални претоварване;
 • Стрес, емоционален стрес, депресия.

Освен това, до спазми на кръвоносните съдове, може да доведе променящите се метеорологични условия, особено при метеочувствительных хора, продължителното охлаждане на организма, отравяне с тежки метали, на наркотични вещества (амфетамини, кокаин).

Единици от нас могат да се похвалят с абсолютно здраве, правилния режим и винаги е в добро настроение. Повечето ще намери у себе си, макар и да е един от рисковите фактори, и дори тези, които упорито следва принципите на здравословния начин на живот, все пак са податливи на стрес, физическото и умственото претоварване – това изисква модерен ритъм на живот. С напредване на възрастта се присъединяват заболяване, което служи за основа за спазъм на кръвоносните съдове – атеросклероза, артериална хипертония, болки в кръста, захарен диабет и други.

Механизми ангиоспазма продължават да се изучава, а в различни органи, те могат да се различават един от друг, което е свързано с гетерогенностью причини. Смята се, че в основата на съдово спазъм е нарушение на функционирането на гладкомышечных на клетките, при което те переполняются калций и престават да се отпуснете.

Прояви на съдова спазъм

Прояви на вазоспазма на артериите и кръвоносните съдове на микроциркулацията зависят от локализацията на процеса и продължителност. Се счита за несправедливо задължителни за всички исхемични явления в тъканите със спазъм, когато причината за тях не е точно установена, но това се случва доста често и води до гипердиагностике.

Сред всички форми на спазъм на кръвоносните съдове най-голямо значение имат церебральная, коронарна форма, загуба на кръвоносните съдове на крайниците и очите. Първите две създават опасност от тежки усложнения и дори смърт, с други живо е възможно, но рискът от венозни заболявания със загуба на функция на тялото все още е голям. Ще се спрем повече върху отделните варианти вазоспазма и техните признаци.

Церебрална ангиоспазм

Церебрална ангиоспазм – рязко стесняване на пропуски на кръвоносните съдове на мозъка, лежи в основата на цереброваскулярной патология и което води до увреждане на нервната тъкан. Към този спазму предразположени лица, вече страдащи от атеросклероза, високо кръвно налягане или го скачками, по — «безобидни» причини – вегетативна дисфункция, стрес, неврози.

READ  Пакет аортата, расслаивающая аортна: лечение, причини

Сред причините за мозъчен спазъм специално място принадлежи на остеохондрозу и други промени на шийния отдел на гръбначния стълб, които са диагностицирани все по-често сред младото население на планетата. Заседнал начин на живот и липсата на спортни занимания предизвикват дегенеративни промени на междупрешлените хрущялите, компрессию големи съдове, кровоснабжающих мозъка, в отговор на която спазмируются малки артерии и артериолы.

При ангиоспазме съдове на главния мозък пациентите се оплакват от:

 1. Главоболие;
 2. Мелькание мушек пред очите;
 3. Слабост, подташнивание;
 4. Виене на свят.

Кратки спазми са ограничени до тези симптоми, а продължително нарушение на притока на кръв в мозъка, особено при хора с променени съдови стени могат да се движат подобно на транзиторным ишемическим атаки и дори инсулти. Ако коллатеральный притока на кръв в мозъка се развива добре, това признаци на ангиоспазма може да не бъде съвсем.

При спазми са гадене и повръщане, нарушение на речта, изтръпване, слабост на крайниците, краткосрочни проблеми с паметта, алопеция неврологическая симптоматика. При вазоспазме AGR (средна мозъчна артерия) и клонове на фона на инсулт или разкъсване на аневризми ще празнува парези с другата спазму страна, нарушение на речта или разстройство узнавания при тежки случаи доминантной гемисферы на мозъка.

Пациентите с неврози и вегетативната дисфункция в момент на спазъм на кръвоносните съдове на главата са често изпитват силна тревожност, пристъпи на паника, бледа, а главоболие се описва като сжимающую, че «главата сложиха в менгеме». Има случаи, когато страхът от нов инфаркт и постоянно живеещи по този повод водят до влошаване на симптомите, защото стрес – важен фактор за риска.

Коронарный ангиоспазм

Признаци ангиоспазма в сърцето, представляват, по същество, ангина. Внезапно и трайно стеснение на коронарните артерии води до исхемия на сърдечния мускул и болка – загрудинной, сжимающей, отдающей в лявата си ръка. Тези пристъпи по-често възникват сред спокойствие по време на сън е, когато пациентът е – ангина Принцметала.

Важно е да запомните, че именно схващане лежи в основата на «младите» инфаркти, възникнали при хора на 30-40 години, без коронарна атеросклероза. Такъв спазъм провокира стрес, преохлаждане, употреба на някои лекарствени вещества (кокаин).

Спазъм на кръвоносните съдове на ретината

Ангиоспазм на ретината на окото не е самостоятелно заболяване и по-често придружава гипертонические кризы, болест на Рейно, силна хипотермия, тежки гестозы, захарен диабет. Обикновено има място изолиран спазъм, без структурни промени най-съдовата стена.

Пациенти със спазъм на артериите на очите се оплакват от краткосрочни «затуманивание» точка, дискомфорт, чувство на мелькания «мушек» пред очите, често съчетани с главоболие. Тези симптоми са с продължителност не повече от час, рядко – по-дълго, а при разглеждането на фундуса офталмолог ще открие суженную централна артерия и нейните разклонения.

Периферический вазоспазм

Ангиоспазм крайници проучен доста добре. Периферический вид на стесняване на кръвоносните съдове присъщо на болест и синдром на Рейно, атеросклероза багажника на артериите, диабетна макро — и микроангиопатии.

Прояви на нарушения на микроциркулацията в крайниците доста характерни. Празнува побледнение, синюшность застудяване дистальных участъци на ръцете и краката при периферическом спазме, а в случай на включване на големите артерии цялата крак или ръка, могат да придобият подобен вид. При рязко нарушение на притока на кръв пръстите на ръцете могат да станат почти бели, страда чувствителност, се появява скованост и болезненост, а кожата прилича на мрамор. На продължителни и често повтарящи се спазми на кръвоносните съдове на крайниците водят до нарушаване на обменните процеси чак до венозни язви и дори гангрена.

READ  Как може да стане почетен сътрудник на Русия: условия, закона, документи, ползи, привилегии, компенсация на

Лечение на

Трудно е да си представим правилното лечение такъв многофакторна патология, като спазъм на кръвоносните съдове, без тщательнейшего проучване. Само да науча причината за спазъм, може да зададете ефективни лекарства, процедури или дори операция.

При диагностициране на вазоспазма на артериите на мозъка и на причините се използва компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс, ультразвуковую допплерографию, може би – ангиографию, но по строги показания. За изключване или потвърждаване на вертеброгенной природата спазъм на кръвоносните съдове на мозъка е необходима рентгенова снимка на шийния отдел на гръбначния стълб или ядрено-магнитен резонанс, а УЗДГ съдове на шията се извършва за изключване на техните анатомични аномалии (гипоплазия, извитость). При съмнение за ангина Принцметала е задължително ЕКГ. Ангиоспазм на ретината изисква офтальмоскопии.

При лечение на спазми на кръвоносните съдове, използвани като лекарства, така и нелекарственные начини, включително режим и диета. В случай на усложнения е показано оперативно лечение. Важен е индивидуалният подход към всеки пациент, дестинация трябва да направи лекарят, с оглед на причините вазоспазма, съответната патология. Phpshop_checkout_err_ccdate_inv самостоятелно поставяне на диагноза и прием на лекарства, дори и ако съсед или роднина посъветвани това, което им винаги помага. Причините ангиоспазма тегло, и е това, което помага на един, може да бъде противопоказано друг.

Медикаментозно лечение предполага определяне на средства, релаксиращи мускулния слой на съдовата стена, устраняющих нервно напрежение, които намаляват налягането и т.н.

При спазми в кръвоносните съдове на главния мозък често се използват спазмолитици в «чист» вид или в комбинация с аналгетици:

 • Дротаверин;
 • Спазмалгон;
 • Темпалгин.

Тези лекарства се елиминират един от най-големите прояви на церебрална ангиоспазма – главоболие. Струва си да се отбележи, че при мигрена, при която също има място стесняване на кръвоносните съдове на мозъка, спазмолитици, не се препоръчват, тъй като могат да увеличат болката. Така пациентите се назначава специфична терапия с лекарства от група триптанов (суматриптан), противовъзпалителни (ибупрофен, нимесил) и кофеинсодержащими (аскофен) средства.

При вазоспазме съдове на мозъка при възрастните хора добър ефект може да се получи с помощта на ноотропов, които не само предизвикват разширяване на кръвоносните съдове, но и подобряват работата на нервните клетки. Най-популярният представител на тази група – пирацетам, който се назначава от дълго време, не по-малко от три седмици. При хронична исхемия на мозъка с ангиоспазмами показва аминалон, сермион, кавинтон, циннаризин.

Специално място в генезе ангиоспазма принадлежи на артериална хипертония, затова борбата с високо налягане – первейшее действие, което трябва да предприемете при тази категория пациенти. В зависимост от формата на хипертония и съпътстващи заболявания, назначени от гипотензивные лекарства — на АСЕ-инхибитори, бета-блокери, антагонисти на калций. Да се спирам на тези средства не е необходимо, тъй като само лекар може да назначи определен медикамент и вземете необходимата доза.

При съдови спазми при по-млади хора, подложени на стрес, страдащи от вегетативната дисфункция, неврозоподобными разстройства показва успокоителни. По принцип, те не пречат и на възрастните пациенти в комплекс от лечение, предписан от терапевт или кардиологом. Сред седативни отс лекарства, най-популярни валериан, motherwort, глог, адаптол, афобазол, билкови успокоителни такси, които можете да закупите във всяка аптека.

Спазъм на кръвоносните съдове на сърцето – проблемът е сериозен, чреватая развитието на инфаркт, особено при наличието на атеросклероза на артериите. Ако на фона на вече назначени терапия на исхемична болест на сърцето се появяват пристъпи на стенокардия, обикновено говорят за стесняване на кръвоносните съдове, а след това болните «хванете» за нитроглицерин, korvalola, валидол. Тези средства за облекчаване на симптомите на сърдечна болка, но трябва да бъдат изключително внимателни при всеки случай кардиалгий и редовно да посещават лекар за корекция на лекарствено лечение. Ако спазъм на кръвоносните съдове на сърцето доведе до инфаркт, пациентът почувствал «кинжальную» болка в гърдите, това е по-добре да предизвика «неотложку» и не се отдадете на аматьор.

READ  Субарахноидален кръвоизлив: лечение, причини, последици

Спазми на кръвоносните съдове на крайниците може да се появи на фона на проблемите с гръбначния стълб, диабет, причина за синдрома на Рейно, възпалителни промени на стените на кръвоносните съдове. За тяхното премахване са назначени от периферните вазодилататоры (работата, ницерголин), витамини, физиотерапевтични процедури, за подобряване на притока на кръв.

За съжаление, има случаи, когато на фона на силен спазъм, се развива тромбоза – запушване на лумена на съда свертком кръв. Той е изпълнен с ишемией и смъртта филтър елементи. Особено опасно тромбоза на кръвоносните съдове на главата и на сърцето, по вина на което има инсулти и инфаркти на миокарда. Така на пациентите, освен медикаментозно лечение, включващ тромболитики, кроверазжижающие средства, може да се наложи хирургическа операция – стентирование, тромбэктомия. При тези вмешательствах се отстранява съсирек, а в лумена на съда се определя тънка трубочка (стент), лечебното нормалното протичане на кръвта.

Ефективно лечение на съдово спазъм е невъзможно без спазване на режим, диета, подходяща физическа активност. Повечето лекарства се елиминират спазъм, но не засягат в рамките на основната патология и не възпрепятстват повторното спазъм. Препоръки за хранене включват ограничаване на силен чай и кафе, мазни и остри храни, храни, съдържащи скорбяла. Диета при ангиоспазме е много подобна на тази, която препоръчват на пациентите с атеросклероза, защото атеросклероза – основен рисков фактор спазми, хипертония, тромбози.

Адекватната физическа активност, разходки на открито, постижими упражнения в домашни условия позволяват да се нормализира кръвообращението като цяло, подобряване на работата на сърцето, затова пречат и спазъм. Особено показване на спортни занимания за хора, водещи заседнал начин на живот, заети с интелектуален малоподвижным трудно, пациенти с наднормено тегло.

Здравословен начин на живот или стремеж към него в опит да се отърве от спазъм предполага отказ от вредните навици. Силен сосудосуживающий ефект се причинява от пушене, така че с такъв навик е по-добре да се разделим веднъж завинаги. Алкохол – не по-малко опасно пристрастяване. Дори ако запознати твърдят, че чаша ракия или една чаша червено вино перфектно разширяват кръвоносните съдове, струва си да се ограничи тяхната консумация до минимум, особено тези, които страдат ишемией на сърцето или энцефалопатией.

В домашни условия за облекчаване на спазми на кръвоносните съдове на главата може да се използва народни рецепти – трева, жълт кантарион, маточина, ягода, добри шипка, мащерка и глог, но, разбира се, винаги си струва да се консултира с лекар, защото и билки могат да са противопоказани при пациенти с тежки придружаващи заболявания.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00188 sec