Микроцитоз в анализа на кръвта, микроцитарная анемия: какво е това, причини, лечение

Важен и надежден критерий за диагностициране на анемий може да се счита морфологични изследвания на червените кръвни клетки, за които е особено характерно за живота » (от «рожден ден» до «смърт») поддържа всички присъщи характеристики: форма – двояковогнутые джанти, диаметър – от 7 до 8 микрона, средния обем – от 80 до 100 фемтолитров (фемто – 1/биллиардная), боядисване – нормохромная.

Патологични промени в червените кръвни телца: микроцитоз, макроцитоз, в други случаи и нормоцитоз, гипохромия и гиперхпромия са характерни за редица анемических състояния.

Понятието «микроцитоз» предполага наличието в общността на червени кръвни клетки на голям брой малки импликанти-lilliput, което е свидетелство за развитието на микроцитарной анемия.

Важни характеристики на эритроцита

Относно състоянието на червените кръвни клетки, носещи многобройни и много важни функции в организма, много може да разкаже на отклонение техните размери от нормалните стойности (80 – 100 fl или мкм3):

 • В посока на намаляване (MCV в гематологическом анализаторе <80 fl) – микроцитоз;
 • В посока на увеличение (MCV>100 fl) – макроцитоз;
 • Размери на червените кръвни телца, без промени – нормоцитоз.

Освен това, обикновено за диагностика на отделните видове анемий не само се пренебрегва, но и да предотвратят немалка роля по лабораторна показатели, като оцветяване, вземайки под внимание, която има: времена на труда-, хипер — и гипохромию. Тъй като поради липса на желязо синтез червен пигмент (хемоглобин), който определя цвета на кръвта е нарушен, гипохромия, обикновено се съчетава с микроцитозом, а патология, развиваща се на базата на тези заболявания, се нарича микроцитарной гипохромной анемия.

По този начин, като подозрение по отношение на анемия спокойно може да се разчита на размера на червените кръвни телца и ги оцветяване, тъй като, както показва практиката, на тези признаци се отличава с най-високата степен на постоянство. Един от тях (отклонение размер в посока на намаляване — микроцитоз) ще научите в тази статия.

Микроцитоз – микроцитарная анемия

Микроцитоз – един от трите вида анизоцитоза на червените кръвни телца (макро-, времена на труда, микроцитоз). За подобна промяна на размера на червените кръвни клетки е характерно присъствие в общата популация на червените кръвни телца голям брой неестествено миниатюри в обема на клетките.

Микроцитоз в общ анализ на кръвта наталкивает лекаря на мисълта за развитието на някакъв вид микроцитарной анемия, която ще представлява основната причина за «размножаване» микроцитов в кръвта. И, ако подобно явление не е отбелязано, а открива за първи път, лекар, ще трябва да задължително да разбера причината за нея. Този знак е придружен много анемичные състояние и посочването на микроцитарную анемия, често служи като надежден критерий за тяхната диференциална диагноза.

Очевидно е, че причините за микроцитоза в кръвта – отделни видове анемий. Така че кои от тях стават виновници за подобни метаморфоза на населението на червените кръвни клетки (или обратното: микроцитоз лежи в основата на формирането на гипохромных микроцитарных анемий?). С една дума, тук едва ли може да се отговори. Сложни биохимични реакции, протичащи в тялото са свързани помежду си, поради причини анемия може да се разглежда причините за появата на микроцитов в кръвта, а микроцитоза – в мазке. Или причината е, че при визуална оценка изрично се проявява микроцитоз, се превърна в образуваната при пациент гипохромная микроцитарная анемия.

READ  Lymphangioma: причини, видове, симптоми, лечение, прогноза

Типичен представител на групата микроцитарных анемий — ЖДА

Сред микроцитарных анемий е намерил своето място, освен това — оглави списъка на най-говорим и започна да действа като типичен представител на всички е добре известно, свързани с липсата на желязо (Fe) в организма, желязодефицитна анемия (ЖДА).

Трябва да се отбележи, че ЖДА включва в себе си цяла група железодефицитных състояния, които се развиват по различни причини, например, отделят железодефицитные анемия:

 1. Поради гемоглобинурией (редица патологични състояния, протичащи с увреждане на еритроцитите и освобождаването на хемоглобин в плазма – гемолиз, че на първо място ще бъде видимо в урината) и гемосидеринурией (натрупване на хемоглобин в бъбреците и отстраняване на продукта от окисляване – гемосидерина, с урината);
 2. Хронични постгеморрагические ЖДА — такова състояние могат да оформят много заболявания (и не е много широк кръг), придружени от някакви кървене (маточными, носа, почечными, кръвно загуба на стомашно-чревния тракт и т.н.);
 3. Свързани с:
  1. намаляването на приходите на желязо с храна (вегетарианство или други диети, принудени или целенасочени, ограничаване на насищане на организма протеини и желязо);
  2. увеличаването на нуждите на тялото в този химически елемент (бременност, кърмене, често раждане, яйце);
  3. нарушение на засмукване и транспорт на желязо (хроничен възпалителен или злокачественный процес, локализиран в някакъв участък от храносмилателния тракт или на панкреаса, нарушение на нейните отделителната функция, обширна резекция на черво и др).

Други представители на микроцитарных анемий, в това число редки

Освен ЖДА, идващи от такива признаци, като размер на эритроцита и оцветяване, в групата микроцитарных анемий е включена и др гематологическая патология:

 • Много видове гемоглобинопатий (таласемия, наследствен микросфероцитоз или болест на Имот-Шоффара, гемоглобинопатия Н и др);

 • Сидеробластные анемия — хетерогенна група патологични състояния, на основата на които е нарушение на обмяната на желязо. При сидеробластной анемия се празнува микроцитоз, гипохромия, намалява нивото на желязо в эритроцитах, повишен е в кръв (костен мозък не взима този елемент за синтеза на хемоглобина). В тази патология са на място на закупените опции, развиващи се при възрастни хора и придружаващи други заболявания (възпалителен процес, е злокачествен тумор, хроничен алкохолизъм) и наследствената форма (рецесивен признак, сцепленный с пол – дефектен ген се намира в Х-хромозомата);
 • Анемичные състояния, свързани с влиянието на хронична инфекция;
 • Анемията в следствие на отравяне със соли на тежки метали, в частност, олово (Pb), което оказва негативно влияние върху рециклиране на Fe и синтеза на хемоглобина. Характерни признаци на такава патология в мазке кръв – микроциты, гипохромия, груби внутриклеточные включване (базофильная зърно, телец Жолли, пръстени Кебота);
 • Редки видове гипохромных микроцитарных анемий, дължащи се на вродена аномалия обмен на желязо, в нарушение на процесите на транспорта и реутилизации Fe, липсата на железосвязывающего протеин и др).
READ  Исхемична болест на сърцето (ИБС): симптоми, лечение, причини

Въпреки това, причините и характерните признаци на повечето от изброените патологични състояния вече са осветени на с страниците на сайта, в което читателят може да се гарантира при наличието на повишен интерес към една или друга тема.

Гипохромная микроцитарная анемия при бебето

В зоната на специален контрол са показатели гемограммы, собственост на растящия организъм. Гипохромия и микроцитоз в общия анализ на кръв, плюс други признаци на проблеми (наднормено набор от теглото на загубата му, неестествено нужда да опитва на вкус и дори има негодни за консумация продукти, промяна на поведението, намалена концентрация на вниманието) карат да се предположи, че бебето развитие на анемического състояние, което се дължи на недостатъчно съдържание в организма на желязо, което е толкова необходимо за синтеза на червения пигмент на кръвта – хемоглобина (Hb). И намаляване на съдържанието на хемоглобина, превозвач на кислород в органите и тъканите, ще доведе до такива нежелани последствия, които представляват симптоми на ЖДА.

Известно е, че подобни нарушения в детска организма, където се случват по-често, отколкото при възрастни хора, система за поддържане на живота, които вече са завършили своето формиране. Цялата работа е в това, че подобна ситуация се развива по причина на функции за обмен на желязо и хранене при децата. Например, на дете, само родено, нивото на даден химичен елемент (Fe) в 10 пъти по-ниска, отколкото на съдържанието му в организма на възрастен, така че първите 15 години върви постоянно възстановяване на недостиг, което е предвидено всасыванием в СЧ от 0,8 до 1,5 грама на ден. И тук основната надежда на диета, защото именно тя трябва да «се грижи» за това, за изграждане на желязо и за синтеза на хемоглобина.

Дете до една година най-много е вероятно да получите нормален размер на елемент при използването на майчиното мляко, от което Fe се абсорбира много по-ефективно, отколкото от краве или козе.

По-късно (след година) диетата на дете също не е особено наситен с желязо, така и за профилактика на ЖДА е препоръчително да се обърне внимание на специални продукти, от които организма на бебето може да вземе нужното за себе си, размера на елемента. В противен случай (при условия на естествената за тази възраст нестабилност по отношение на желязо) — микроцитарная анемия (ЖДА) ще се чака дълго. При наличието на клинични признаци на анемического състояние, ЖДА, ще бъде добре «четат» по картина на кръвта, на първо място, заявявайки за себе си спад на нивото на хемоглобина.

READ  Анализ на кръвта при бронхит: остър, хроничен, обструктивном, при възрастни, дете, оценка, показатели за

Намаляване на желязо ще доведе до редица биохимични процеси

По-малко намаляване на съдържанието на желязо в организма, последва верига от биохимични реакции:

 • Ще намалеят запасите гемобразующих компоненти в чернодробна тъкан и костния мозък;
 • Ще падне секреция и, съответно, нивото на главния депонирующего желязо протеин – феритин (10 ng/ml и по-долу);
 • Паралелно намаляване на серумния съдържание на желязо ще започне да расте ОЖСС (общи железосвязывающая способността на кръвта);
 • Ще се увеличи нивото на свободните эритроцитарных протопорфиринов, които чисто и просто не ще да се свърже за образование гема;
 • Дори при относително дефицит на Fe падне активност на желязо-съдържащи вътреклетъчни ензими, да не говорим за висока степен на железодефицитных състояния, когато намаляването на този параметър ще бъде доста отчетливо както в количествено, така и функционално.

С напредването на болестно намаляване на желязо в кръвта и съответно падане нивото на хемоглобина, червените кръвни клетки все повече ще започне да променя цвета си, размери (намалява) и, може би, външни очертания. В крайна сметка червените кръвни клетки се деформират, да се превърнат в микроциты — заедно с микроцитозом, в червените кръвни клетки от кръв ще е ясно проследени признаци гипохромии и пойкилоцитоза.

Изброените превръщането ще намерят своето отражение в гемограмме и биохимично изследване на кръвта. Намаляване на хемоглобина, промяна на показатели, серумните нива на желязо, офсетов эритроцитарных индекси, появата на гипохромии и микроцитоза в общ анализ на кръвта – всичко това ще бъде показателно за развитието на гипохромной микроцитарной анемия.

Междувременно, никога не е сигурно, че бебето е в процес на развитие именно на желязодефицитна анемия, така че формирующееся болестно състояние се нуждае от дифференцировке от други гипохромных микроцитарных анемий. Например, причинени от отравяне с олово (с отличителни знаци — базофильные включване в эритроцитах, повишаване на нивата на П.к. в серума на кръвта, появата на свободните эритроцитарных протопорфиринов и каптопорфиринов в урината), както и талассемий (повишаване в кръвта на HbA2, HbF се доказва не в полза на ЖДА).

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00158 sec