Недостатъчност на клапите на митралната, аортната, трикуспидального

Защо ние сме свикнали да го вземе ревматизъм толкова опасно заболяване? Тъй като основна роля в образуването на дефекти на сърцето (FTE) принадлежи именно на него, на дела на други фактори (инфекции, травма, тумор, коллагенозы) се свива значително по-малко. Във връзка с това на недостатъчност на клапите на сърцето, което най-често разглеждаме като усложнение на тази патология.

Възпалителен процес на съединителната тъкан, причинени от ß-гемолитическим стрептококком, дебютировав, бързо се стига до сърцето, където нанася непоправими щети на клапанам, промяна на техните морфологическую структура. В резултат на тези преобразувания суживается дупка (предсердно-желудочковое), което се нарича стенозом или укорачиваются крилото на сърдечни клапи (феномен, наричан недостатъчност). Най-често страда ляв предсердно-желудочковый клапан, който наподобява за всички наричат митральным (МК). Ако имате деца, на фона на ревматизъм предимно се развива стеноза на аортната или МК, а след това при възрастни, в по-голяма степен да надделее недостатъчност на митралната клапа (НМК), висока края наред с други придобити сърдечни пороци.

Фигура: клапанов апарат в структурата на сърцето

Не е задължително в клапа сделка

Недостатъчност на митралната клапа представлява такова състояние, когато го на крилото на силата на някакви причини спират напълно запечатани и в момент на съкращения (систолы) камерна позволяват на кръвта да се върне обратно в лявото предсърдие (митральная регургитация). НМК рядко протича отделно от другите PS (да не надвишава 3% от случаите), най-вече, я придружава митральный стеноза или аортальные пороци. Като обособена или преобладаващите форми на митральная недостатъчност повече предпочита мъжки пол.

При отделни пациенти може да се представи и вариант, наречен относителна недостатъчност. При нея двукрилен клапан остава патологично непроменена, а митральная регургитация има място. Я създават сосочковые мускулите, фиброзное пръстен, сухожильные развитие на личността, които нарушават слаженную работа митралната на комплекса. До образуването на относителна недостатъчност може да доведе дифузни лезии и промяна на съкратителната способност на сърдечния мускул на лявата камера (ПС), разширяване на нейната кухина и разтягане на клапанного пръстени в голяма степен (стесняване на пръстените – представлява относителния стеноза). Всички патологични процеси, които допринасят за разширяване на ПС (дилатационная кардиомиопатия, аортна порок, артериална хипертония) може да доведе до развитието на относителна недостатъчност.

Защо се възстановява кръвта?

Морфологични метаморфоза (намаляване на дължината, появата на морщинистости, унищожаване на структура за сметка на кальциноза (отлагания на калций) в клапанную плат, деформация крила) водят до загуба на клапан лента плътно затворени и да попречат на обратния ефективността на кръв в лявото предсърдие (клапанная недостатъчност с митральной регургитацией). Често заедно с промяната на самия клапан укорачиваются и се деформира сухожильные развитие на личността и сосочковые мускулите, т.е. за митральной недостатъчност не само не изключва, но и се вземат предвид възможна комбинация с патология на подклапанного апарат.

Причина за недостатъчност на митралната клапа, в повечето случаи е ревматический ендокардит, въпреки че понякога се даде старт на нова тежка болест, може и друга патология:

 • Инфаркт на миокарда;
 • Кардиосклероз;
 • Травма;
 • Тумор на сърцето (миксома), намиращ се на определено място;
 • Някои от вродени аномалии;
 • Синдром На Марфан;
 • Дифузни заболявания на съединителната тъкан (ревматоиден артрит, СЛЕ, системна склероза).

Создавшаяся ситуация създава неблагоприятни условия за функциониране на ПС, защото върху него пада огромна тежест, но естествената сила на лявата камера дълго време му помага да се компенсира притока на кръв в голям кръг, така че пациентът е все още доста дълго продължава да счита себе си здрави.

Разбира се, това състояние на нещата ПС няма да издържат до безкрайност, така че след някакъв период от време (по различен начин) го сократительная способността започва да пада, което се проявява симптоми на застой в белите дробове. Като ответна реакция на повишено налягане в малкия кръг на кръвообращението (белодробна хипертония), опъната устието на белодробната артерия (LA) и на този фон се развива относителна недостатъчност на вентила белодробната артерия. Между другото, относно клапан белодробната артерия предимно неговата недостатъчност е относителна виртуалността и разширяване на устието на ЛА.

READ  Ваната се при хемороиди с калиев перманганат, от лайка, лечение в домашни условия

Освен белодробна хипертония и само от нея вытекающего, се случва хипертрофия на дясната участъци на сърцето, които се стремят да се гарантира подходяща притока на кръв. Постепенно десен желудочек гипертрофируется, по-късно се разширява (дилатируется), а за големия кръг на кръвообращението настъпва тежка етап на декомпенсации.

Степен, етап, оплаквания

Недостатъчност на митралната клапа класифицират по следните характеристики:

 1. Произходът на заболяването (ревматични по свинете, атеросклероза, бактериален ендокардит, сифилис);
 2. Състоянието на общата гемодинамики (обезщетение за сметка на отделните кухини на сърцето и декомпенсация, когато сърцето исчерпало своите възможности);
 3. Степента на выраженности (нарушение на внутрисердечной гемодинамики).

Кардиохирурги с оглед, оплаквания на болния и обективни клинични данни се използва по-малка градация степен выраженности и разделение за митральной недостатъчност на 5 етапа, които ние ще се опитаме да се представим във връзка със степени на тежест:

 • При 1 степен (1-2 етап) заместник по същество не променя гемодинамику вътре в сърцето. На първо място, това пациентът особено не се забелязва развитие на болестта, продължава да работи и да носи обичайното физическо натоварване, но с течение на времето започва да се отбележи появата на диспнея при извършване на работа, възход на етаж, бързо ходене. Направена в клиника електрокардиограма регистрира признаци на хипертрофия на миокарда на лявата участъци на сърцето (камера и предсердия) – те сигнала, че докато се справят и се компенсира недостатък, но работят, както се казва, да се носят.
 • Умерена недостатъчност (степен 2, 3 етап) се проявява с развитието на дилатация на гипертрофированных на лявата камера на сърцето си, в малкия кръг се появява на първите признаци на венозна застой. Болни сред основните оплаквания отбелязва постоянен недостиг на въздух, спад на трудоспособност, пристъпи на учащенного на сърцето, кардиалгии.
 • Появата на устойчиви черти декомпенсации (тахикардия, отоци, застой, не само в белите дробове, но и в други органи, хепатомегалия, пристъпи на сърдечна астма, суха или с малко количество храчки, понякога с жилки кръв, кашлица), формирането на относителна недостатъчност трикуспидального клапан, хипертрофия на дясната камера – характерни особености на 3 степен (етап 4) тежестта на НМК. Развитието на последвалите събития (5 етап) води до необратими промени (тежка недостатъчност на кръвообращението, дистрофические на процесите в много органи).

Видео: симптоми на недостатъчност на митралната клапа

От тежестта и стадия на процеса зависи лечение митральной недостатъчност. Пациентите, които имат подобна патология, са регистрирани под строг контрол кардиоревматолога, който:

 1. Се занимава с предупреждение изостряне на ревматизъм (бициллин по схемата, нестероидни противовъзпалителни лекарства);
 2. Не се опитва да предотврати развитието на сърдечна недостатъчност (при появата на симптоми – диуретици, на АСЕ-инхибитори, бета-блокери и други);
 3. Провежда лечение на предсърдно мъждене (верапамил, дигоксин);
 4. Извършва профилактика тромбоэмболий чрез назначаване на антиагрегантов.

В случай на тежко протичане НМК при условие, че от момента на възникване на гемодинамических нарушения е минало съвсем малко време, така че те още не са успели да се установят и да се нанесе непоправима вреда за пациента има перспектива за решаване на проблема с помощта на хирургична намеса (провеждане на вальвулопластики, операция за протези на сърдечна клапа).

Спутница или от само себе си? (недостатъчност на трикуспидального клапан)

Ако читателят е забелязал, беше отбелязано, че в напредналите етапи на митральной недостатъчност в болестния процес започват да се вливат други вентили и камера на сърцето. Например, високата честота на поява на относителна недостатъчност трехстворчатого клапан се дължи на нейната комбинация с митральными пороците в повечето случаи се дължи на факта, че в 4 етапа на НМК се наблюдава значително увеличение на устната дясната камера. Това е недостатъчност трикуспидального клапан (НТК), която е лесно да се разпознават с невъоръжено око.

READ  Лечение на хемороиди в домашни условия в комплекса

Някои особености на външния вид, типичен за тежка правожелудочковой недостатъчност, като правило, се дават на пациента:

 • Подути вени на шията;
 • Синкав нюанс на кожата покрива горните и долните крайници, върха на носа, сини до черноты устните (акроцианоз);
 • Дишането е често дори при незначително натоварване (човек почти винаги не е достатъчно въздух);
 • Загуба на апетит (за болния храната се превръща повече натоварване), болка в епигастриума, гадене;
 • Увеличаване на корема, поради развитието на асцита.

Относителната НТК доста широко разпространена сред пациентите, които имат проблем с митральным капак (за органични НТК може да се каже). Междувременно, в изолирана форма тя тече само в отделни случаи.

Разширяване на дясната камера и увеличаване на устната на фона на рязко изразена недостатъчност RV (поради което целият сирене-бор) най-често е в резултат на:

 1. Дефекти на сърцето са ревматични и вродена произход.
 2. Далеч зашедшей на артериална хипертония, когато съдови промени вече формира сърдечната недостатъчност.
 3. Атеросклеротического кардиосклероза.

Недостатъчност трехстворчатого клапан, причинени от него органични увреждания, както беше отбелязано по-горе, не се отнася до често встречаемым варианти. Провокира развитието му може същия ревматизъм, инфекциозен ендокардит произход (друг път се наблюдава при шприцевых наркомани, използващи виена за въвеждането на наркотици), вроден дефект, наречен болест Эбштейна (офсетни трехстворчатого клапан).

ПС излиза от строя (недостатъчност на аортната клапа)

Причина за неправилно движение на кръвта в аортата след систолы на лявата камера може да се превърне в стеноза на устието на аортата или недостатъчност на аортната клапа в момент на релаксация на сърцето (диастолы), който не може нормално да се закрие, за да не позволи на кръвта да се върне обратно в ПС (аортальная регургитация). В 50% от случаите тези два порока (стеноза и недостатъчност) се съчетават помежду си и с дефект на митралната клапа, като, обикновено, е резултат на ревматизъм. Трябва да се отбележи, че такова «щастие» в по-голяма степен се влюбва в сърцето, собственост на лица от мъжки пол.

Поради неплатежоспособност крила на аортната от такъв голям съд, във време на спокойствие на сърцето се влива впечатляващ обем на кръвта, което естествено води до претоварване, хипертрофия и разтягане ПС, и едновременно до намаляване на кръвообращението в периферните съдове. Истината е, че много години, проблемът остава незабелязано, защото има значителни компенсаторными увреждания ПС, увеличаване на систолический количеството, за да се справят с основната си функция и поддържа прогонването на кръвта в аортата на необходимото ниво. Но при това страда от себе си. В крайна сметка силата на този «труженика» продължава да дава, той започва да се откаже, че добре се вижда, когато се прояви левожелудочковой недостатъчност излизат навън. Всичко това не може да не се отрази върху състоянието на дясната камера, която също започва да излиза от строя. Обаче и това за заболявания, оказва се, малко от неговото въздействие страда коронарното кръвообращение, постепенно се разпъва устието на аортата.

Чиято вина?

Както вече беше отбелязано, в развитието на патологичните промени на аортната най-често обвиняват ревматическую висока температура. Освен това, е полезно да се припомни и други виновници аортальной недостатъчност:

 • Инфекциозен ендокардит произход, който принадлежи на партия «първа цигулка» във формирането на болестта в чист вид;
 • Аортит различен характер и, на първо място, сифилитический;
 • Ревматоиден Артрит;
 • Анкилозиращ спондилит;
 • Травма или вродени малформации в много-много редки случаи.
READ  Кръвно налягане: горе, долу, норма, при деца, възрастни, методи за измерване

Относителна недостатъчност на аортната клапа друг път върви успоредно аневризме на аортата, синдром на Марфан, хипертония.

Разберете и да се лекува?

Едва ли пациентът е в състояние да разпознаят у себе си, недостатъчност на аортната 1 степен. Наличието на патология, в продължение на години не заявляющее за себе си, позволява на пациента да продължи да се носят, когато се налага значителни физически натоварвания, а също така практикувате спортове, които изискват издръжливост, така че човек дори е трудно да си спомня, кога и с какво започва болест, но може да забележите, как тя започва да се развива:

 1. Най-ранните вестником малтретиране може да се счита появата на усещане пулсира цялото тяло (намаляване на сърцето достигат до главата, ръцете, краката, гръбначен стълб). Човек е изненадан и обезкуражен, той, поглеждайки към часовника, без излишни движения може да преброите броя на удара в минута.
 2. Започнаха да идват внезапно, нищо не объяснимые виене на свят, пристъпи на тахикардия стомана присъства дори и в спокойно състояние;
 3. След известно време данни явления, които не само не са изчезнали, но са въвели нови обороти и ето, вече е трудно да стане за преодоляване на полет на стълбите, а нощен периодично отпадането на нетърпими пристъпи на сърдечна астма.
 4. Ангина, по-рано неизвестна човек, се превърна в тормозят все по-често и по-често, не се търси по-млада възраст, като нитроглицерин очаквания ефект не дава.
 5. Появи артериална хипертония, но се издига само отгоре налягане, по-ниска, напротив, се намалява, понякога му е трудно да си спомним, истината е, че на по-късните етапи на болестта на диастолното налягане с тенденция да се увеличи.

Лечение аортальной недостатъчност изисква специализирани стационарни условия, но дори хоспитализация не винаги дава резултати, които биха искали да видят. Традиционната терапия на сърдечна недостатъчност диуретик, бета-блокери, инхибитори АСЕ и антагонист на калция помага малко, сърдечни гликозиди в тази ситуация, изискват специално внимание, защото, намаляване на сърдечната честота може още повече да наруши периферното кръвообращение.

Подмяна на износившегося на кръвното клапан на изкуствен (механичен или биологичен имплант СК) повече е добре дошъл в случаите на «чисто» недостатък, когато промените са само на аортната клапа, а признаци на декомпенсации само са се появили. Лесна задача за кардиохирургов…

Няколко думи за деца

Сред клапанных малформации при децата най-често могат да се срещнат стеноза клапа белодробната артерия, като 10% от всички вродени аномалии на част от стеноза на аортната клапа се пада два пъти по-малко (5%).

Недостатъчност на клапите на сърцето при деца, както и възрастни, предимно е последица от ревматической треска, която при децата на първо място се образува аортальные пороци.

За малки аномалии на сърцето причисляват всички известни, но причинява много въпроси своеобразен симптомокомплекс, диагностируемый предимно при деца – пролапс на митралната клапа (ПМК). Същността на това явление се състои в нарушаване на функционирането на сърдечна клапа за сметка на прогибания (пролабирования) го крила в кухината на КОНСУЛТАЦИЯ по време на систолы камерна. Между другото, пролабирование може да се наблюдава на някой от сърдечни клапи и дори за няколко наведнъж (например, митральный + трикуспидальный). Едновременно цигулковите щрихи на няколко клапи утежнява ситуацията, тъй като в подобни случаи се образуват значителни хемодинамичните нарушения.

Видео: пролапс на митралната клапа в програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00104 sec