Рехабилитация на пациенти след инфаркт на миокарда: officinalis, психологическа, физическа, клинични препоръки, в условията на поликлиниката

Стъпки за възстановяване на пациенти след инфаркт на миокарда

Инфаркт, е изключително тежко заболяване на сърдечния мускул, което се нуждае от незабавно лечение и дълго възстановяване. Рехабилитация на пациенти след инфаркт на миокарда в домашни условия – едно от задължителните условия за бързо възстановяване на пациента. Сърдечен инфаркт на миокарда – вид на разделителната ивица, до която е живот, че вече няма да е същото.

Видове рехабилитация

Инфаркт на сърцето е заболяване, което е по-лесно да се предотврати, отколкото след това дълго се бори с последиците от нея. Обикновено не се появява внезапно, за неговото развитие, се предшества от редица симптоми, и ако човек следи внимателно за здравето си, той има всички шансове да се избегнат инфаркт преди това, като сърдечно съдова система ще се срине. Смъртността от инфаркт е не повече от 12 на сто от всички случаи.

В особено тежки случаи, когато освен болест на сърцето, са налице и други патологични процеси в организма, рехабилитация на пациенти след прекаран инфаркт на миокарда може да отнеме остатъка от живота си.

Стъпки за възстановяване на организма след инфаркт на:

 • Хирургична операция, провеждана за профилактика на повторен инфаркт, или при тежки усложнения след сърдечен удар (извършване на коронарен сентирования, балонна агиопластики).
 • Възстановяване на предишното ниво на живот, или по-високо качество на живот.
 • Медикаментозно лечение – задължително условие за пълното възстановяване. Много от пациентите спират приема на определени лекарства, защото при тях минава болковият синдром, и няма пристъпи. При отмяна на лекарства, симптомите могат много бързо да се върнете и инфаркт, се случи отново.
 • Рехабилитация на пациенти след инфаркт на миокарда включва превантивни мерки за предотвратяване на повторна атака, които трябва да се изпълнява през целия си живот.
 • Преразглеждане на начина на живот, отказ от вредни навици, смяна на хранителния режим, пълноценна почивка – физикална терапия.
 • Връщане към работа. Въпреки че много от пациентите изпитват трудности с връщането на предишното място на работа, особено ако професията е свързана с умствена или физическа дейност, да се постигне някакъв успех, както беше преди, това е напълно възможно.

Видове групи пациенти в клиниката

Физически натоварвания, необходима психологическа рехабилитация и определяне на определени медицински препарати, зависи от групата, към която се отнася конкретният пациент.

Общо отделят 4 групи, в зависимост от тежестта на прекаран инфаркт на миокарда, и неговите последици за целия организъм:

 1. Функционална група. Пациентите, свързани с тази група, имат анамнеза за инфаркт на мелкоочаговый, който не е човек зад мен даде тежки последици за организма. Най-лесната група и рехабилитация минава бързо.
 2. Вторият тип пациенти, които са претърпели сърдечен удар, с достатъчно осезаемо усложнения. Става въпрос за крупноочаговом пристъп.
 3. Тежка група. Пациентите имат тежки последици. В повечето случаи на инфаркт провокира честата ангина, пристъпи на която се случват до 6 пъти в звуци.
 4. Инфаркт на мелкоочаговый, с изключително тежки последствия за организма. Обикновено тези пациенти са претърпели клинична смърт. Срокът на възстановяване е много дълъг, може да отнеме няколко десетилетия.
READ  Минифлебэктомия (операция Варади): предприятие, плюсове и минуси

Физическата рехабилитация

Въпреки факта, че инфаркт на миокарда се превръща в тежко изпитание за сърцето, този орган е мышцей, и без редовни физически натоварвания тя може да атрофирали. След инфаркт на миокарда, след като лекарят е разрешено, трябва да се премине към физическите упражнения, вид и интензивност на които назначава само от лекар.

Основните принципи на физическа рехабилитация:

 • По време на пристъп на коя или физическо натоварване на тялото, е строго забранено. На пациента е изключително важно да водят легло режим ден. Позволено да вземат сидячее положение, но не повече от 5-10 минути, при това наблизо трябва да присъства на медицински персонал, който следи отблизо състоянието и самочувствием на пациента.

 • Ако човек се отнася към първата, втората група, тези седалки тренировка трябва да се изпълнява в продължение на 4 дни след инфаркт. Коя или друга физическа дейност под запрещение. За пациенти 4, най-тежката група, този период е около седмица. В случай на повторен инфаркт, тези цифри продлеваются за няколко дни.
 • Втората фаза на физическа рехабилитация — кратък разходка по коридора на болницата. Присаживаться може да бъде до 3 пъти на ден, с продължителност до един час. Категорично е забранено да се наведе. По-нататъшната зареждане се извършва единствено в седнало положение.
 • На третия етап може да се правят разходки дължина до 200 метра. При това пациентът започва сам се обслужва, постепенно връщайки се към независим живот.

На последния етап, след инфаркт на сърцето — способността да правят разходки на чист въздух. В зависимост от състоянието на пациента, такава разходка може да продължи от половин час до няколко часа.

По време на тези разходки трябва особено внимателно да слушате тялото си.

Признаци, на които трябва да се обърне внимание и не забравяйте, колкото по — рано- толкова по-добре, да се каже за тях лечащему лекар:

READ  Емболизация на маточните артерии при матката: как се правят, последствията, цената
 • Появата на гипертонического криза.
 • Ускорен пулс (от 200 и повече удара в минута).
 • Симптоми за недостиг на въздух (не е патология при хора, които имат астма).
 • Обилно потене.

Нов живот

Инфаркт на миокарда — не е болест, която слага кръст върху бъдещето на живота на човека. Въпреки факта, че много от нещата, които са били в предишния си живот, особено лоши навици, ще са под запрещение, да водят пълноценен живот може и трябва да бъде.

Физически натоварвания, лечебна гимнастика, като един от видовете рехабилитация, са задължителни. Става въпрос за умерени спортувате. Поддържа сърдечни мускули в добра форма задължително, но ако бъдете живот аморфно, страхувайки се да е излишно движение, удар може да се повтори.

Лекарства

Основен метод за възстановяване след инфаркт на миокарда — медикаментозно лечение, без които е пълна рехабилитация на организма ще бъде изключително затруднительна. В основата на лекарствена терапия — средства, които влияят върху качеството на кръвта и възпрепятстват процеса на образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове.

Предписва на някои лекарства за сърце само лекуващият лекар индивидуално за всеки отделен случай, като се има предвид възрастта на пациента, неговите физиологични особености и степента на тежест на инфаркт на миокарда.

Морално възстановяване

Инфаркт при мъжете и жените — изключително тежко заболяване, което винаги има последици за физическото състояние на човека, и оставя своя отпечатък в моралното здраве. При постоянни стресови ситуации, нервни истощениях и капки на настроението, на сърдечния мускул изпитва не по-малко напрежение, отколкото при физически натоварвания. В рамките на първите месеца след пристъп на почти всички пациенти изпитват паническую атака, непреодолим страх пред по-нататъшното живот.

Много хора, които са претърпели инфаркт на миокарда, се сблъскват с депресията, в някои случаи тя носи траен характер. За извеждане на пациента към нормален нивото на психологически комфорт, е необходима помощта на психолог. Роден на пациента трябва да се намери златната среда, тъй като прекомерно внимание и упражняване на човека може да доведе до съвсем противоположни резултати.

Характеристики на храна

Клиничните рехабилитация при диетата по време на възстановяване на организма след прекаран инфаркт на сърцето:

 • Обикновено, през първите няколко дни, а понякога и до една седмица, след прекаран инфаркт на миокарда, пациентът се празнува пълна липса на апетит. В този период му дават билков чай, бульон, на базата на касис или шипка.
 • След една седмица, един път и половина след инфаркт в диетата да започне да се «празен супа», с минимум съставки, твърдо на кокоши, нискомаслено сирене, бульон. Позволено е да се пие сокове.
 • Чрез половина, две седмици, в храната се добавя към супи от зеленчуци бульонах (точно на зеленчукови), сокове и зърнени храни — елда и пшеница, извара, риба във формата на варени, без подправки.
 • При липса на усложнения и проблеми от страна на стомашно-чревния тракт, може да се повиши калории, и да се въведат в диетата пюре от картофи, зеле. След 3-4 седмици разрешено яденето на кисело мляко и масло.
 • След един месец, списък на полезните продукти. Почти всичко, с изключение на са мазни и пържени храни, осоляване, използването на подправки, остри сосове, сладки, мучное.
READ  Метилурацил при хемороиди: препоръки относно лечението, имоти

Превантивни мерки

Човек, който е претърпял инфаркт, се намира в групата на риска от повторна поява на заболяването. На пациентите е изключително важно да премине медицински прегледи в условия клиника, както и полагане на тестове. Задължително измерване на налягане и пулса. Два пъти годишно се провежда неуспешно анализ на кръвта.

В повече от 70% от всички пациенти се отбелязва отклонение умствени увреждания, така че е важно редовно да посещават психолог, за да коригират емоционалното състояние на здравето. Категорично забранено пиенето на алкохолни напитки, наркотични вещества. Пациентите трябва постоянно да контролирате теглото си, не допуска да го увеличи.

Относно сексуалния живот, струва си да се отбележи, че много лекарства, които се прилагат в период на рехабилитация, влияят отрицателно върху сексуалното здраве при жените така и при мъжете. Струва си да ограничи някои легла позиция по време на правенето на секс. Не си струва да използвате пози, при които трябва да се навеждам напред.

Инфаркт — тежко сърдечното заболяване с много усложнения, но дори и с тази диагноза, при спазване на всички мерки за рехабилитация и профилактика, може да води пълноценен живот, качеството на която ще зависи само от пациента.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close